Bel: 010 - 2800160

Fysieke training is goede ondersteuning bij Astma

25-01-2016

Elke dag een half uur fysieke activiteit helpt astmapatiënten om hun ademhalingsproblemen beter onder controle te houden. Dat is de conclusie van het onderzoeksteam aan de Concordia Universiteit van Montreal. 

 

“Het zou fantastisch zijn als de arts naast de klassieke medicatie aan astmapatiënten ook aanbeveelt om te gaan bewegen”, aldus het team.

 

Vroeger werden astmapatiënten afgeraden om een fysieke inspanning te doen, uit angst dat het tot kortademigheid of een astma-aanval zou kunnen leiden. Het is inderdaad zo dat er een risico is op bronchospasmen ten gevolge van een inspanning. Maar als de patiënt in kwestie vlak voor de inspanning zijn inhalator gebruikt en daarna voldoende tijd neemt om te herstellen, zou alles zonder problemen moeten verlopen.

 

“Er is geen enkele geldige reden om geen fysieke activiteit te doen”, zeggen deze specialisten in de bewegingswetenschappen. Integendeel, uit een enquête bij een duizendtal astmapatiënten blijkt dat wie regelmatig een fysieke inspanning doet, de symptomen dubbel zo goed onder controle heeft in vergelijking met wie nooit een fysieke activiteit doet. En dat hoeft geen grote inspanning zijn: bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, fietsen, fitness, yoga of zwemmen. Bijna elke sportieve activiteit kan de situatie aanzienlijk verbeteren.

 

Wie doorzet bereikt de beste resultaten: gedurende een jaar elke dag dertig minuten fysieke activiteit is prima. Het is uiteraard belangrijk dat je met je arts bespreekt wat in jouw geval de optimale frequentie en intensiteit van fysieke inspanning is. Ook de fysiotherapeut kan je helpen!

 

Bron: www.gezondheid.be