Bel: 010 - 2800160

Twee miljoen mensen hebben last van rug of nek

08-01-2020

In Nederland hebben naar schatting zo’n twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend zijn.

 

Vrouwen hebben er in alle leeftijdscategorieën vaker last van dan mannen. Een lage rugpijn zonder uitstraling is de meest voorkomende klacht. Als gekeken wordt naar specifieke rugklachten hebben mensen het vaakst last van een hernia.

 

Fysiotherapie erkend
Het aantal klachten neemt toe met het ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben er relatief het vaakst last van. Fysiotherapie is vanuit wetenschap de erkende methode om rugklachten te behandelen. Andersoortige alternatieve geneeswijze hebben zo’n dergelijk wetenschappelijk bewijs niet.

 

Voorkomen
Om rugpijn te voorkomen zijn verschillende soorten bewegingen noodzakelijk. Dus niet alleen wandelen of alleen maar gewichtheffen, maar een combinatie van verschillende activiteiten. Dat wil overigens niet zeggen dat je rugpijn volledig kunt vermijden. Er zijn veel oorzaken. Laat u in ieder geval goed adviseren door uw fysiotherapeut. Wat voor de een goed werkt, werkt bij de ander niet of misschien zelfs averechts.