Bel: 010 - 2800160

Twee uur kantoorwandelen per dag houdt je gezond

02-06-2015

Mensen met een kantoorbaan zouden tijdens hun werk minstens twee uur van hun stoel af moeten komen. Dit verkleint het risico op diverse ziektes, concluderen experts in het tijdschrift British Journal of Sports Medicine.

 

De onderzoekers analyseerden eerdere studies over dit onderwerp. Hoewel meer onderzoek wenselijk is, stellen de onderzoekers dat het bewijs solide genoeg is om twee uur lichte beweging tijdens kantooruren aan te bevelen. Dit leidt volgens studies tot een beduidend lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige kankers.

 

Idealiter zouden werknemers volgens de onderzoekers zelfs naar vier uur beweging per dag moeten toewerken. Verpleegsters, leraren en fabrieksarbeiders komen vaak al aan die uren, maar in veel andere beroepsgroepen wordt veel te weinig bewogen, aldus de onderzoekers.

 

'Van alle tijd die we zittend doorbrengen is dat 70 procent op het werk. Daar kunnen we dus het best beginnen om dat terug te brengen', zegt mede-auteur Gavin Bradley. Bureaus die dermate in hoogte verstelbaar zijn dat je er ook staand achter kunt werken worden daarom aanbevolen. Toch is te lang achter elkaar staan ook niet wenselijk. Om rugklachten te voorkomen raden ze aan om even te gaan wandelen of een andere houding aan te nemen, zodra je iets in je onderrug voelt.

 

Het advies van twee uur bewegen is volkomen zinnig, zegt Tibor Hortobagyi, hoogleraar bewegen en gezond ouder worden aan de Rijksuniversiteit Groningen en niet betrokken bij de Britse studie. 'Twee uur lijkt lang, maar alle onderzoeken wijzen erop dat het goed is om het onafgebroken op je stoel zitten, te doorbreken.' Zelf legt hij elk uur een heel traject af in zijn universiteitsgebouw om aan de benodigde beweging te komen.

Heeft u problemen met bewegen? Vraag uw fysio om advies. 

(Bron: www.volkskrant.nl)