Manuele therapie

De manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in de functie of beweeglijkheid van een gewricht. De manueel therapeut kijkt naar de functie van een gewricht in de totale bewegingsketen. De wervelkolom speelt hierbij vaak een centrale rol, aangezien veel klachten ontstaan door een oorzaak van verkeerd functioneren van de gewrichten van de wervelkolom.

Een manueel therapeut behandelt de bewegingsstoornis van de gewrichten met een aantal specifieke technieken, de mobilisaties eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
De behandeling manuele therapie combineren wij meestal met oefentherapie en/of trainingstherapie in onze oefenruimte, zodat u de verbeterde functie direct kan trainen en onderhouden.