Oedeemtherapie

Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Lymfedrainage wordt toegepast wanneer er sprake is van vochtophoping (oedeem) in een lichaamsdeel. Dit oedeem ontstaat vaak door het niet goed functioneren van het lymfestelsel, bijvoorbeeld na het verwijderen van lymfeklieren bij een operatie. Hierdoor is het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht verstoord en blijft er vocht achter in het weefsel. Dit leidt tot zwelling, een moe en zwaar gevoel en soms pijn in het betreffende lichaamsdeel.

De oedeemtherapeut behandelt niet alleen zichtbare lymfoedemen na bijvoorbeeld een borstamputatie of borstbesparende operatie. De therapie is toepasbaar bij uiteenlopende klachten al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Met oedeemtherapie kunnen wij bijvoorbeeld de volgende klachten behandelen:

  • Oedeem na borstamputatie of borstbesparende operatie
  • Oedeem na operatie of ongeval
  • Rheumatoide arthritis
  • Klachten van het zenuwstelsel zoals Multiple Sclerose en migraine
  • Klachten als gevolg van stress, zoals slapeloosheid en concentratiestoornissen
  • Huidproblemen zoals eczeem, acné en littekens na een knie- of heupprothese
  • Klachten van organen zoals lever, darmen en nieren
  • Spataderen

Lymfoedeem is een chronische aandoening. De behandeling van een oedeemtherapeut bestaat uit een combinatie van behandelmogelijkheden, compressietherapie (bandageren), manuele lymfedrainage (massagetechniek gericht op stimulering en afvoer van lymfevocht), oefentherapie, ademhaling, lymftaping en voorlichting en adviezen met betrekking tot de huidverzorging en omgaan met de beperkingen in het dagelijks functioneren. Ter ondersteuning van de behandeling gebruiken wij vaak elastische kousen.
Een geregistreerd oedeemtherapeut voert de behandeling uit.

Net als fysiotherapie is oedeemtherapie direct toegankelijk, dat wil zeggen dat er geen verwijzing van een specialist of huisarts nodig is. Wij kunnen de behandelingen zowel in de praktijk als aan huis geven.